Polmanclaim
Image default
Woning en Tuin

Vonkenvanger

Het doel van een vonkenvanger

Een vonkenvanger wordt ook wel een vonkengaas genoemd. Dit is een soort net dat wordt gebruikt om de vonken die vrij komen bij het branden van hout en kolen in de haard op te vangen. Zonder zo’n gaas kan het voorkomen dat de vonken zich gaan verspreiden en terecht komen op plekken waar deze brand kunnen veroorzaken. Vonken zijn erg gevaarlijk, en daarom is het geadviseerd om altijd gebruik te maken van een gaas om vonken altijd op de juiste manier op te vangen.

 

Een vonkenvanger voor de veiligheid

Als je hout brandt, dan komt er niet alleen rook vanaf. Vanaf 260 graden brandt het hout al. Dat is het moment dat er gassen ontstaan en rook. Tijdens het verbrandingsproces komen er ook vonken vrij. Dit zijn kleine snippers van hout die door de hete lucht zich gaan verspreiden. Deze verbrande stukjes hout doven vanzelf, maar kunnen veel schade aanrichten wanneer deze terecht komen op oppervlakten zoals een dak of in de gordijnen. Doordat je het gaas in de uitmonding van de schoorsteen plaatst, hebben de vonken geen kans om schade aan te richten.

Het is van groot belang dat je wel kiest voor het juiste gaas dat goed aansluit op de open haard qua formaat. Dit omdat het anders zijn werking voorbij gaat en het wellicht voor nog meer schade kan zorgen dan wanneer je helemaal geen gebruik maakt van een vonkenvanger. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als het gaas heet is geworden en naar beneden valt. De onderhoud van de vanger is vrij makkelijk. Zo is het duurzaam en langdurig te gebruiken. Het hoeft maar een keer in de zoveel tijd worden schoongemaakt om optimaal te blijven werken.