Polmanclaim
Image default
Vervoer en transport

Het aandrijven van een modelspoorbaan

Het aandrijven van een modelspoorbaan is geen moeilijk proces, zolang je maar begrijpt wat je doet. De hoofdvoeding is de transformator. De positieve einddraad transporteert elektronen naar de rail, terwijl de negatieve einddraad elektronen terugstuurt naar de krachtbron. De negatieve rail daarentegen is de negatieve rail van de hele lay-out. De positieve en negatieve draden moeten anders worden gekleurd om kortsluiting te voorkomen.

Je hebt ook elektrische stroom nodig voor je treinen. Doorgaans hebben modelspoorbanen om drie redenen stroom nodig: om hun motoren te bedienen en om hun verschillende accessoires aan te drijven, zoals koplampen, achterlichten, interieurverlichting, automatische koppelingen en geluidssystemen. Hoewel het geen gebruikelijk accessoire is, worden geluidssystemen steeds populairder naarmate mensen meer realistische details aan hun treinen beginnen toe te voegen. Het basisconcept van hoe je dit moet doen, is om je trein op een spoor met punten te laten rijden.

Om meerdere treinen op dezelfde lay-out te laten rijden, moet je punten op het spoor installeren om de stroom van stroom te beperken. De punten zorgen ervoor dat treinen niet tegelijkertijd op dezelfde aftakking rijden, wat het aandrijven van de hele lay-out veel ingewikkelder maakt. Mogelijk moet je ook verschillende sets draden in je lay-out gebruiken om een netwerk van switches te maken. Met deze powerclips kunt je je modelspoorbaan ook van stroom voorzien met meerdere treinstellen parallel.

De powerclip is een essentieel accessoire voor modelspoorbanen, omdat het een cruciaal onderdeel is van de functionaliteit van je treinen. De rails fungeren als lange draden. De ene dient als de positieve “draad” van de baan, terwijl de andere dient als de negatieve “draad” van de baan. Deze stroom zal de motoren helpen draaien. Maar houd er rekening mee dat naarmate de stroming over het spoor reist, deze zal verzwakken, wat resulteert in lagere treinsnelheden.

Zodra de punten zijn geïnstalleerd, moet je draden op de gevelbeplating installeren. De draden worden dan aangesloten op het accupakket. Een stroomclip van goede kwaliteit voorkomt problemen met de elektrische aansluiting. Het is echter nog steeds belangrijk om ervoor te zorgen dat de kabels geïsoleerd zijn, omdat de elektrische stroom tijdens het reizen zal verzwakken. Dit is een van de belangrijkste stappen in het maken van een modelspoorbaan. Er zijn nog een paar andere dingen die je moet onthouden bij het bedraden van een modelspoorbaan.

Een multimeter is een handig hulpmiddel voor modelspoorbouwers. Het kan worden gebruikt om de spanning en stroom te controleren. Als een spanning te laag is, zal een trein niet soepel rijden. In zo’n geval zal de elektrische stroom uitvallen. Dit kan resulteren in een trein die niet goed rijdt of een defect spoor. In dergelijke gevallen is de powerclip een handig hulpmiddel voor het repareren van een modelspoorbaan.

Vindt je dit een leuk artikel? Leer meer over modeltreinbanen op Mitropa.nl