Polmanclaim
Image default
Tweewielers

Kunnen elektrische steps handmatig worden gebruikt

Of je een elektrische step handmatig kunt gebruiken, doet me denken aan een beroemde grap:

Je zou aannemen dat elektrische steppen hetzelfde zijn, toch? Het is een step die je technisch kunt berijden door te trappen. Dus het kan niet echt kapot gaan, het kan alleen een gewone step worden, toch?

Nou, in zekere zin, ja, maar technisch gezien is het echte antwoord een beetje ingewikkelder.

Kunnen elektrische steps handmatig worden gebruikt?

Elektrische steps kunnen handmatig worden gebruikt, maar dat is moeilijk, onpraktisch, vermoeit snel en vaak tegen de aanbeveling van de fabrikant. Bij de meeste steps zal het dek te hoog van de grond zijn en kunnen de naafmotoren weerstand veroorzaken.

Er zijn maar een paar situaties waarin u uw step moet rijden door te trappen, dus laten we het precies zien waarom, wanneer en hoe je dit kunt doen.

Kun je de batterij sparen door handmatig op een elektrische step rijden?

Als u uw elektrische step volledig uitschakelt en alleen vooruit rijdt door te trappen, raakt uw batterij niet leeg. Als uw step regeneratieve remfuncties heeft, laadt hij zelfs uw batterij op wanneer u handmatig rijdt.

Aangezien de meeste elektrische steps lithium-ionbatterijen hebben, zal hun capaciteit bij elke lading afnemen. Voor veel steps heeft de originele batterij na een paar jaar gebruik ongeveer de helft van de capaciteit die hij op dag 1 had. Minder batterij betekent minder actieradius, en je zou kunnen merken dat je de batterij een beetje moet sparen.

De meeste steps met geborstelde gelijkstroommotoren hebben de regeneratieve remfunctie. Van geborstelde gelijkstroommotoren wordt gezegd dat ze “altijd aan” zijn. Ze gebruiken elektromagnetische inductie om stroom op te wekken en worden dus opgeladen tijdens het kickrijden.

Het hebben van een geborstelde gelijkstroommotor betekent echter dat de motor ook weerstand heeft tijdens het werken. Dat betekent dat je weerstand van de motor zult ondervinden bij het trappen, en het zal moeilijker zijn om op die manier te rijden. Uw batterij wordt echter opgeladen.

Als uw step geen regeneratief remmen heeft, wat vaak een borstelloze gelijkstroommotor betekent, is het gemakkelijker om erop te rijden als een gewone step. Maar de batterij wordt niet opgeladen.

Met beide bespaart u uw batterij meer of laadt u deze sneller op als u op uw step rijdt terwijl deze is uitgeschakeld.

Hoeveel vermogen produceert regeneratief remmen?

De hoeveelheid vermogen die regeneratief remmen kan herstellen, varieert sterk, maar doorgaans kan de gemiddelde step tot 10% van zijn energie terugkrijgen.

In sommige systemen kan regeneratief remmen tot 70% van het vermogen besparen. Dat is echter niet het geval voor elektrische steps.

Je kunt het als volgt zien: als je je step 10 meter lang uitschakelt op een vlakke weg, wordt je step opgeladen met het vermogen om 1 meter te gaan. .

Dat is niet veel, en het kan niet als voldoende worden beschouwd om er serieus op te vertrouwen. Toch zullen regeneratieve remfuncties helpen, en het is beter om ze te hebben dan om ze niet te hebben (je gaat toch remmen, waarom haal je er niet wat batterijsap uit?).

Kun je een step starten zonder stroom?

Het is mogelijk, maar erg moeilijk om een step te starten, zelfs als hij geen stroom meer heeft. Dit is alleen mogelijk voor steps met regeneratief remmen.

Ik kan een gebruiksvoorbeeld zien wanneer het verstandig is om op uw elektrische step te rijden als een gewone, hoewel het een zeldzame kan zijn. Dat zou zijn als uw step regeneratieve remmen heeft, of de mogelijkheid heeft om de batterij op te laden door erop te trappen, en u uw batterij echt zo snel mogelijk moet opladen.

Kan niet veel echte scenario’s bedenken zoals dit wel. Misschien als je dicht bij de top van een grote helling bent en je batterij leeg is, kun je tot aan de helling rijden om wat stroom in de batterij te krijgen om je step te starten, en dan de regeneratieve remmen gebruiken om op te laden terwijl je gaat bergafwaarts…

Maar je laadt je batterij niet zo veel op. Regeneratief remmen is een mooie efficiëntiefunctie, maar geen betrouwbare manier om zonder batterijstroom te rijden.

Ik heb nog nooit in een situatie als deze gezeten. Mijn step is tot nu toe een paar keer zonder batterij geweest. Als dat is gebeurd, heb ik of een ander vervoermiddel, of ik ben met de step naar een plek gelopen waar ik hem kan opladen. Met veel bekende step merken zoals een elektrische step Segway of Joyor is dit vaak wel mogelijk op de high-end modellen. Vaak is het wel wat zwaarder om te steppen.

Het is nog een klein stukje kennis dat kan binnenkomen handig.

Dus hoewel er situaties zijn waarin kick-riden nuttig zou kunnen zijn, zou je het dan toch moeten doen?

Wat de handleidingen zeggen

De (vermoedelijk vergelijkbare) instructies voor de twee populairste elektrische steps ter wereld

Veel van de handleidingen van de meest populaire elektrische steps ter wereld zeggen niet met één voet te rijden.

Deze steps verkopen in miljoenen en miljoenen eenheden over de hele wereld en worden massaal gebruikt door stepdeelbedrijven.

Het verschil tussen handmatig op een step rijden en erop rijden met één voet zit alleen in de bewoording – hoe anders rijd je handmatig op een step, zo niet met één voet?

Als je handleiding suggereert om niet met één been te rijden, zou ik hun advies opvolgen. Vaak zijn dit de handleidingen van steps die geen regeneratieve remmen hebben.

Aan de andere kant van de medaille lijken de handleidingen van de steps met regeneratief remmen niet veel te zeggen over dit.

Ze stellen wel dat kick-riden kan helpen om de batterij te sparen of op te laden, en waarschuwen er meestal niet voor. Ze geven je echter meer weerstand tijdens het kickrijden.

We kunnen concluderen dat steps met regeneratief remmen veiliger kunnen zijn om te rijden als gewone steps dan die zonder.

 

https://nr1elektrischestep.nl/products/helvei-eventone