Polmanclaim
Image default
Energie

Verbruik wasmachine – Hoe energie te besparen bij het wassen van je kleren

Als je bent zoals de meeste mensen, denk je waarschijnlijk geen twee keer na over hoeveel energie je wasmachine gebruikt. Het is tenslotte maar een machine, toch? Fout! Je wasmachine is een van de grootste energievreters in je huis. Volgens het Amerikaanse Ministerie van Energie verbruikt de gemiddelde wasmachine bijna 1.500 watt. Dat is veel energie!

Het waterverbruik van wasmachines varieert afhankelijk van het model wasmachine en het soort lading dat wordt gewassen. De gemiddelde wasmachine gebruikt tussen de 20 en 45 liter water per lading. Dat betekent dat een enkele wasmachine in de loop van een jaar wel 11.000 liter water kan gebruiken!

Gelukkig zijn er een paar eenvoudige manieren om energie (en geld) te besparen als je de was doet. Lees verder voor meer informatie.

1. Was waar mogelijk in koud water
Een van de makkelijkste manieren om energie te besparen bij het doen van de was is om zoveel mogelijk in koud water te wassen. Volgens Energy Star gaat 90% van het energieverbruik van een wasmachine naar het verwarmen van het water. Dus door in koud water te wassen kun je je energieverbruik drastisch verminderen.

2. Gebruik een wasmachine met hoog rendement
Als je op zoek bent naar een nieuwe wasmachine, ga dan op zoek naar een machine met het label “hoog rendement” Wasmachines met hoog rendement gebruiken minder water en energie dan traditionele modellen, zodat ze je op de lange termijn geld kunnen besparen op je energierekening.

3. Overbelast je wasmachine niet
Een andere gemakkelijke manier om je energieverbruik te verminderen is ervoor te zorgen dat je je wasmachine niet overbelast. Als een wasmachine overbelast is, moet hij harder werken om de kleren schoon te krijgen, wat meer energie kost. Volg dus de aanbevelingen van de fabrikant over hoeveel wasgoed je in één keer kunt wassen.

Het soort wasgoed dat wordt gewassen speelt ook een rol bij het waterverbruik. Een volle lading wasgoed verbruikt meer water dan een gedeeltelijke lading, en een zwaar programma verbruikt meer water dan een normaal programma. Ook grotere ladingen vragen meer water dan kleinere ladingen. In het algemeen kun je echter verwachten dat je wasmachine tussen de 20 en 45 liter water per lading gebruikt, ongeacht het soort lading dat je wast.

 

Verbruik wasmachine

Door deze eenvoudige tips te volgen, kun je energie -en geld- besparen bij het doen van je was. Dus waarom zou je ze niet eens proberen? Je portemonnee zal je dankbaar zijn! Als je een nieuwe wasmachine kiest, let dan niet alleen op de aanschafprijs, maar ook op de geschatte jaarlijkse gebruikskosten. En als je de was doet, let dan op hoeveel water je gebruikt door alleen volle ladingen te wassen op het juiste programma voor het soort kleding dat je wast. Door deze eenvoudige tips te volgen, kun je geld besparen en de kostbare hulpbronnen van onze planeet helpen beschermen.

https://bespaarbazaar.nl/kenniscentrum/energie-besparen/verbruik-wasmachine-verminderen